De 10 beste waargebeurde films om nu te streamen… Reageren

Fantasieverhalen kunnen geweldig zijn, maar de werkelijkheid is soms zó bizar dat je het onmogelijk kunt verzinnen!

Dit zijn de beste films, gebaseerd op waargebeurde verhalen, die nu op Netflix staan.

10. Hachi: A Dog’s Tale

Hachi is het wereldberoemde verhaal van een Japans hondje dat iedere dag bij het treinstation wachtte op zijn overleden baasje. Hachi is een onvervalste tranentrekker, maar het verhaal is wel degelijk waargebeurd!

De echte Hachi woonde eigenlijk in Japan (in de jaren 20 en 30), waar het trouwe hondje een echte volksheld is. Voor het drukke Shibuya-station in Tokio is de viervoeter zelfs vereeuwigd met een standbeeld. Een Japanse film over het verhaal (Hachikō Monogatari) was in de jaren 80 een enorme hit, en het verhaal blijft tijdloos.

9. Mosul

In de meeste films over de oorlogen in Irak spelen Amerikanen de hoofdrol, en nemen ze het op tegen schimmige figuren met een vaag Arabisch uiterlijk. Mosul toont de strijd tegen IS vanuit het oogpunt van Irakezen zélf. Een club politieagenten probeert een mysterieuze missie uit te voeren in het kapotgeschoten Mosoel, waar ze het terreurbewind van Islamitische Staat willen beëindigen.

Het verhaal in Mosul is niet waargebeurd, maar de gebeurtenissen in de film grotendeels wél. De missie in de film is verzonnen, maar is samengesteld uit échte situaties waarin Iraakse agenten terechtkwamen. De bron voor Mosul is een reportage in The New Yorker, waarvoor een journalist een tijd lang een Iraakse politie-eenheid volgde.

8. The Lady in the Van

Toneelschrijver Alan Bennett (Alex Jennings) wordt stapelgek! Iemand parkeerde een busje bij zijn huis, en buurtkinderen lopen er telkens tegen te gillen. Wat blijkt: het oude barrel wordt bewoond door een bejaarde dakloze (Maggie Smith). Bennett laat het busvrouwtje haar voertuig op zijn erf parkeren totdat ze een vaste verblijfplaats vindt. Het was de bedoeling dat het maximaal drie maanden zou duren, maar uiteindelijk stond ze er vijftien jaar!

Miss Shepherd was nogal een malle vrouw, maar door de jaren heen ontdekt Bennett haar gitzwarte familiegeschiedenis. Een echt overkoepelend verhaal heeft de film niet, maar dankzij een geweldige Maggie Smith val je van de ene verbazing in de andere.

7. Zodiac

Eind jaren 60 wordt San Francisco opgeschrikt door een reeks gewelddadige moorden. Kranten en de politie ontvangen brieven van de moordenaar, waarin hij ze uitdaagt om hem te vangen. Journalisten Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) en Paul Avery (Robert Downey Jr.) bijten zich vast in de zaak, samen met rechercheur Dave Toschi (Mark Ruffalo). Het trio raakt geobsedeerd door de zaak, en ziet achter elk gordijn een Zodiac-moordenaar…

De film geeft niet alleen een goed beeld van de onrust die de seriemoordenaar veroorzaakte, maar toont ook hoe de onderzoekers bijna aan hun obsessie onderdoor gaan. Het is wel… een lange, lange zit.

6. The Wolf of Wall Street

Aandelenhandelaar Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) komt terecht in de wereld van het snelle geld. Aangestoken door de gekte op Wall Street verzint hij slinkse trucs om argeloze burgers waardeloze aandelen te laten kopen. 

Jordan Belfort bestaat echt, en The Wolf of Wall Street is gebaseerd op zijn eigen memoires. Volgens de oplichter zelf wordt zijn leven véél erger voorgesteld dan het was, maar FBI-agenten die Belforts praktijken onderzochten vonden de film behoorlijk accuraat!

5. The Trial of the Chicago 7

Een protest tegen de Vietnamoorlog loopt helemaal uit de hand… Volgens de demonstranten komt het door agressieve politieagenten, terwijl de agenten claimen dat ze werden aangevallen. De FBI en de openbaar aanklager willen een afschrikwekkend voorbeeld stellen (die zijn helemaal klaar met dat ‘anti-Vietnam-gezeur’) en eisen torenhoge straffen voor de gearresteerde ‘Chicago 7’.

The Trial of the Chicago 7 is een aangrijpend rechtbankdrama, dat is gebaseerd op een geruchtmakende rechtszaak uit 1969. In werkelijkheid duurde de zaak maanden, maar de film geeft een prima samenvatting van de gang van zaken. De cast, met Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne en Yahya Abdul-Mateen II, speelt de sterren van de hemel.

4. American Sniper

Bradley Cooper speelt de dodelijke scherpschutter Chris Kyle, die een legende wordt tijdens de oorlog in Irak. Als soldaat wordt Kyle verscheurd door de liefde voor zijn gezin, maar wil hij zijn kameraden in het leger óók niet in de steek laten. Terwijl hij de ene na de andere medaille verdient, valt zijn privéleven langzaam uit elkaar.

De film is gebaseerd op de gelijknamige memoires van Kyle, waarvan niet helemáál vaststaat in hoeverre ze precies kloppen. In principe gaan we ervan uit dat het allemaal (ongeveer) zo gegaan is.

3. The Social Network

Tegenwoordig kun je amper om Facebook heen: het sociale netwerk is zó invloedrijk dat veel mensen uitsluitend hier hun nieuws vandaan halen. In The Social Network volgen we Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) die met technische knowhow en sluwe streken de basis legt voor het miljardenbedrijf.

Toen The Social Network in 2010 verscheen was Facebook – behalve op het gebied van privacyschending – nog steeds een succesverhaal. In de jaren erna bleef Facebook groeien en werden de problemen met ‘fake news’, censuur en propaganda alsmaar groter. Met terugwerkende kracht werd The Social Network een steeds interessantere film! Zelfs Justin Timberlake acteert prima in dit waargebeurde drama.

2. The Post

In 1971 ontdekken journalisten van The New York Times en de Washington Post dat de regering jarenlang loog over de Vietnamoorlog. Volgens gelekte documenten gaat de oorlog helemaal de mist in, en wordt er véél meer gevochten dan bekend is gemaakt. Washington Post-uitgever Katharine Graham (Meryl Streep) wordt zwaar onder druk gezet om het verhaal níet te publiceren, terwijl redacteur Ben Bradlee (Tom Hanks) de zaak onderzoekt.

The Post en Meryl Streep werden genomineerd voor Oscars in de categorieën Beste Film en Beste Actrice.

1. Goodfellas

In tegenstelling tot maffiaklassiekers als The Godfather is Goodfellas (1990) gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Schrijver Nicholas Pileggi maakte een biografie van de bekende crimineel Henry Hill (Wiseguy: Life in a Mafia Family) en hielp regisseur Martin Scorcese om het verhaal zo accuraat mogelijk te verfilmen.

Details in het verhaal zijn wel veranderd, of zijn in het echt misschien nét wat anders gegaan (het boek gaat natuurlijk over criminelen die mogelijk de werkelijkheid een beetje anders voorstelden om er zelf beter van te worden). Goodfellas is niet alleen een wereldfilm: hij is ook verrassend accuraat!

Deze films bekijk je natuurlijk het beste op je nieuwe TV van TV outlet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze klanten
beoordelen ons
Goed
5 / 5