Het wordt een duur najaar, want electronica wordt fors duurder de komende tijd… Reageren

Door het wereldwijde tekort aan chips lijkt het erop dat de TV, elektrische tandenborstel en vele andere artikelen een stuk duurder gaan worden. „Wat begon in de auto-industrie zal zich verder uitbreiden over alle sectoren waarin producten worden gemaakt waar chips in zitten”, voorspelt Dirk Mulder, bankier Handel en Retail bij ING. „Je hoort bij retailers ook dat ze problemen verwachten.”

De economische naweeën van de pandemie zullen we nog jaren voelen. En dat heeft ook z’n effect op de prijzen.

Voorraden raken ook keer op

De vraag naar chips is het afgelopen jaar zo hard gestegen dat de chipfabrikanten de vraag nauwelijks bij kunnen houden. Door de wereldwijde lockdowns en het massale thuiswerken als gevolg, gaat de vraag naar elektronica en mobiele telefoons door het dak. Ook hebben nieuwe auto’s steeds meer chips nodig.

De tekorten aan halfgeleiders werden al erger door acties van de voormalige Trump-regering tegen Chinese chipfabrikanten. China heeft circa 15% van de wereldwijde productiecapaciteit in handen. Heel Azië is goed voor ongeveer twee derde van deze productie, die veel water vraagt. Vooral Taiwan werd in februari ook nog eens door zware droogte getroffen.

TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld heeft al meegedeeld dat de prijzen voor computerchips tot 20% gaan stijgen. De prijsverhoging zal dit jaar nog ingaan. Duurdere chiptechnologie drijft de productiekosten op. Dat gaat er op zijn beurt dan weer ertoe leiden dat TV fabrikanten de prijzen van hun producten fors moeten verhogen

Grote vraag naar TV’s, mobiele telefoons en tablets

Voor technologiebedrijven begint het chiptekort problemen te veroorzaken bij het voldoen aan de grote vraag naar meer TV’s, mobiele telefoons en tablets. Apple verwacht dat het dit kwartaal minder iPhones kan leveren. Elektronica-assemblagebedrijf Foxconn uit Taiwan, dat de meeste iPhones ter wereld in elkaar zet, vreest dat de chiptekorten tot ver in 2022 aanhouden.

Omdat steeds meer apparaten ’slimmer’ worden gemaakt, worden ook veel huishoudelijke spullen getroffen door het chiptekort. Zo dreigen voor televisies tot wasmachines, tandenborstels tot broodroosters tekorten en vanaf medio oktober hogere prijzen. „En dan krijg je straks de rare situatie dat als de coronacrisis begint af te nemen, de consument wil gaan besteden, maar de producten er niet zijn”, vat Mulder de situatie samen.

Gelukkig is er een makkelijke oplossing!

….

..

.

Bestel je nieuwe Smart TV vandaag nog, dan heb je hem niet alleen snel in huis maar ook nog eens voor een ouderwets lage prijs…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze klanten
beoordelen ons
Goed
5 / 5