Kijkafstand tv: hoe groot moet je televisie zijn?

Een belangrijke beslissing bij het kopen van een televisie is de keuze voor de grootte van het beeldscherm. De afstand tussen de bank en de tv is daarbij leidend. Welke grootte past het beste bij jouw situatie?

Comfortabele kijkafstand tv

Hoe groter de tv, hoe verder weg je meestal gaat zitten om prettig tv te kijken. Uit ons onderzoek naar comfortabele kijkafstanden blijkt de gemiddelde kijkafstand ongeveer 2,4 maal de schermdiagonaal van de tv (in cm) is. 

Dit getal kun je gebruiken als startpunt om de ideale grootte van je nieuwe tv te bepalen. Pin je niet vast op één specifieke grootte van de tv, maar bekijk ook naastgelegen tv-formaten!

Hoe komen we aan de vuistregel?

Het getal van 2,4 hebben we bepaald aan de hand van een praktijkonderzoek. Onze proefpersonen mochten daarbij zelf bepalen op welke afstand ze van de tv wilden zitten. Opdracht daarbij was om een zo comfortabel mogelijke afstand tot de tv te kiezen. Vervolgens maten we de afstand tussen de gekozen plek en de tv.

Welke grootte past bij mij?

Meet thuis de afstand tussen de bank en de beoogde plek van de televisie in centimeters en deel dat door 2,4. Dan heb je een indicatie voor de beelddiagonaal in centimeters.

Niet alle uitkomsten leveren precies een bestaand tv-formaat op. Kijk dan naar de beeldmaten die in de buurt liggen van jouw berekende comfortabele grootte. Zit je bijvoorbeeld op 270 cm? Gedeeld door 2,4 kom je uit op 112,5 cm. Een bestaande beeldmaat die daarbij dicht in de buurt ligt, is 109 cm (43 inch).

Inches

De grootte van tv’s wordt standaard uitgedrukt in inches en niet in centimeters. Deel daarvoor de gemeten of gewenste afstand in centimeters door 6. Zo kom je uit op inches. 

Niet alle uitkomsten leveren precies een bestaand tv-formaat op. Is je kijkafstand 270 cm? Dan kom je uit op 270/6 = 45. Dat ligt dicht bij 43 inch. Maar je kunt natuurlijk ook een grotere tv kiezen van bijvoorbeeld 50 inch of groter.

Beeldmaattabel

Hieronder zie je voor verschillende afstanden tussen tv en bank welke beeldformaten passen bij een comfortabele kijkafstand.

Afstand tussen bank en tvSchermgrootte
Tot 2 meter32 – 43 inch
Vanaf 2 meter40 – 50 inch
3 meter of meer50 – 55 inch
Vanaf 350 CM 48 – 65 inch
Vanaf 4 meter65+ inch

Help mij kiezen

Gebruik onze Keuzehulp televisies of klik hier voor persoonlijk advies op maat.

Is je woonkamer niet zo groot maar wil je toch graag een BIG TV? Kijk dan hier of dit bij jou past (klik)

Of ga je gewoon voor de beste deal? Check dan al onze weekdeals!

Onze nieuwste Smart TV’s: