Vergelijk de Android met de WebOS en Tizen smart platforms

Wil je een nieuwe smart tv kopen? Houd er dan rekening mee dat je per merk toegang krijgt tot een ander smart platform. Elk platform verschilt qua uiterlijk en biedt andere apps en functies. Zo hebben Android tv’s een ingebouwde Chromecast en ondersteunen Tizen tv’s de iTunes app. Op deze pagina zetten we de belangrijkste verschillen naast elkaar.

Android TV

De Android tv’s van Sony en Philips zijn qua uiterlijk bijna identiek. Het systeem is ontwikkeld door Google, waardoor je misschien elementen van de Android smartphones en tablets herkent. Het menu vult het volledige scherm. Dit betekent dat de beelden die je op dat moment bekijkt, verborgen worden.
Aan de linkerkant staan de belangrijkste apps onder elkaar. Daarnaast vind je per app een rij met aanbevelingen. Via de knoppen aan de bovenkant krijg je toegang tot de instellingen en de Play Store waar je nieuwe apps downloadt.

Om nieuwe apps te downloaden, heb je een Google Account nodig. Hiermee krijg je toegang tot de Google Play Store. Je vindt hier een uitgebreid aanbod aan apps en games.
Het app aanbod van Android is zeer groot en groeit continu. Momenteel beschikken de tv’s nog niet over Apple TV. Woon je in Nederland, dan heb je al wel toegang tot Disney+.
Bekijk alle Android TV's

WebOS (LG)

Wanneer je het WebOS smart menu opent, verschijnt er een rij gekleurde kaarten aan de onderkant van het scherm. De beelden die je op dat moment bekijkt, blijven daardoor grotendeels zichtbaar. Elke kaart vertegenwoordigt een app of functie. Je past de volgorde eenvoudig aan.
Op deze manier zet je jouw favoriete apps vooraan, zodat je er sneller naartoe navigeert. Als je een app als Netflix selecteert, zie je een extra balk met verschillende previews boven het menu.

Het voordeel van WebOS is dat je geen account nodig hebt om apps te downloaden. Na het downloaden van een app verschijnt deze automatisch in de rij met tegels.
Slechts 2 van de belangrijkste streamingdiensten ontbreken, namelijk Tidal en Apple TV. WebOS biedt wel Disney+ aan, mits je in Nederland woont.
Bekijk alle TV's met LG WebOS

Tizen (Samsung)

Het smart menu van het Tizen besturingssysteem heet de Smart Hub. Dit menu ziet eruit als een smalle balk en vult alleen de onderkant van het scherm. Hierdoor blijven de beelden die je bekijkt deels zichtbaar. Selecteer je een app, dan zie je een nieuwe balk met aanbevelingen boven het menu.
Aan de linkerkant staan de aangesloten apparaten en instellingen. Bij QLED tv’s vind je hier ook de Ambient Mode of Art Store waarmee je kunstwerken op het scherm toont.

Wanneer je apps wilt downloaden in de App Store, is een Samsung account vereist. Je vindt een groot aanbod in de App Store, waarvan Apple TV de belangrijkste recente toevoeging is.
Hiermee bekijk je de films en series uit je iTunes bibliotheek. Disney+ is sinds kort beschikbaar in Nederland voor smart tv's vanaf 2017.
Bekijk alle TV's met Tizen