Dit drinken, roken & snuiven en acteurs écht in films en series Reageren

Don Draper rookt zich een long-ontsteking in Mad Men, Tony Montana snuift zich te pletter in Scarface en ook in Peaky Blinders wordt er stevig gedronken en gepaft. Niet het echte spul, uiteraard.

Benedict Cumberbatch ging voor zijn nieuwe film The Power of the Dog zo in zijn rol op dat hij een nicotinevergiftiging opliep! Hij wilde écht voelen hoe het is om een ketting-rokende cowboy te zijn en rookte echte sigaretten.

Sigaretten in films en series

Vanaf de jaren 70 tot begin jaren 90 stonden sigarettenfabrikanten in de rij om hun rookwaar te etaleren in films en op TV. Acteurs rookten in het pre-Netflix tijdperk ook gewoon echte sigaretten op de set.

“Je belde een fabrikant, zei dat je sigaretten nodig had voor een opname en voor dat je het wist kreeg je een paar sloffen op de filmset bezorgd”, vertelt Jeff Butcher. Hij was rekwisiteur voor onder meer de films ClickThe Wrestler en Requiem for a Dream.

Tegenwoordig zijn er nauwelijks nog acteurs die echt roken in films en series. Neem reclameman Don Draper uit de serie Mad Men. Er zijn weinig scènes te bedenken waarin hij géén sigaret rookt. Maar John Hamm, die de rol van Draper vertolkt, is alles behalve een roker.

Op de set van Mad Men werden dan ook Ecstasy Smokes gerookt. En nee, dat zijn geen sigaretten waarvan je gaat knuffelen op een dansvloer. “In deze sigaretten zit geen teer en nicotine, dus ze zijn zeer gezond”, grapte Hamm in een interview.

Het gaat inderdaad om kruidensigaretten, puur gemaakt van niet verslavende materialen. Nog steeds licht schadelijk, maar lang niet zo erg als echte sigaretten.

Cocaïne in films en series

Je zou denken dat acteurs in films niet echt snuiven, maar ze werken wel degelijk een poeder naar binnen. Vroeger was melkpoeder een populaire vervanger van coke, tegenwoordig snuiven eigenlijk alle acteurs inositol. Dit is een vitamine B-poeder dat exact dezelfde structuur heeft als cocaïne.

Inosotol wordt overigens ook wel versneden met echte cocaïne om het volume te vergroten (hebben we via via vernomen). Het vitamine B-poeder geeft overigens wel een lichte energiestoot.

Micky Rourke was tijdens de opnames van The Wrestler zelfs compleet van slag van het spul. “Wat heb je me in godsnaam gegeven”?? – proestte Micky. Maar een paar minuten later was hij weer oké”, aldus Butcher, die de lijntjes inosotol voor hem had neergelegd.

Over de geniale maffiafilm Scarface ging lang het gerucht dat Al Pacino in zijn rol als Tony Montana echte cocaïne snoof, omdat hij na die film nog tijden lang last had van zijn neus.
Maar het bleek toch echt om melkpoeder te gaan. “Juist omdat het melkpoeder was, had ik nog tijden lang last van mijn neus. Jaren later vond ik zelfs nog wel eens een of ander stukje. Ik weet niet wat er met mijn neus is gebeurd, maar er is iets veranderd”, aldus Al Pacino in een interview.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste film en TV nieuws EN direct €10 korting op je nieuwe TV? Schrijf je vandaag nog in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang direct €10 korting

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief & je ontvangt direct €10 korting!

Wiet in films en series

In Hollywood sceneswaarin joints gedraaid worden wordt vaak gebruikt gemaakt van legal bud van International Oddities.

Dat bedrijf verkoopt verschillende soorten nepwiet die niet van echt te onderscheiden zijn. Volgens het bedrijf krijg je een lichte high van de legal bud, maar niet genoeg om het werk onmogelijk te maken.

Verder wordt er gebruik gemaakt van kruidentabak, oregano of gedroogde basilicum. Al lijkt dit iets minder op het echte spul.

Drank in films en series

In plaats van heldere sterke drank wordt gewoon water gebruikt. Donkere dranken als whisky worden meestal vervangen door lauwe thee.

En bier door alcoholvrij bier of ijsthee met koolzuur. Rode wijn wordt vaak vervangen door cranberrysap.

Uiteraard zijn er uitzonderingen… Zo wordt er in de Britse serie Coupling door Patrick – gespeeld door Ben Miles – regelmatig Guinness gedronken. Dit zwarte bier is zo moeilijk na te maken, dat de regisseur en en acteur besloten om het maar bij echte stout te houden. En het verhaal gaat dat Brad Pitt en Edward Norton echt dronken waren toen ze golfballetjes op omliggende gebouwen mikten in Fight Club.

Heroïne in films en series

In de meeste films waarin heroïne wordt gespoten, gaat de regisseur net voor het moment door naar een andere scène of wordt er gebruik gemaakt van valse naalden. Tegenwoordig worden vaak via CGI vloeistof en naalden toegevoegd.

Wil je zelf goed kunnen beoordelen of de drank & drugs in een film echt zijn of niet?

Ga dan voor een scherp geprijsde 4K Ultra HD TV van TV Outlet!

Bekijk snel ons gehele assortiment en profiteer altijd van minstens 20% korting op de adviesprijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze klanten
beoordelen ons
Goed
5 / 5