In Engeland ben je vanaf nu een crimineel als je je Netflix account deelt Reageren

Britten zijn strafbaar als ze hun wachtwoord van Netflix of een andere streamingdienst delen met mensen buiten hun gezin. Die waarschuwing deed de Britse overheidsinstantie Intellectual Property Office (IPO) deze week.

Het uitwisselen van wachtwoorden voor Netflix of Disney+ is onder vrienden en familieleden erg populair. Zo kijkt bijna een derde van de Nederlandse streaming-gebruikers mee op het account van een ander. De bedrijven lopen zo veel inkomsten mis, maar ze deden er tot nu toe niet erg moeilijk over.

De Britse auteursrechtwaakhond IPO waarschuwde Britse burgers deze week dat het delen van wachtwoorden van streaming-abonnementen illegaal is. Een woordvoerder zegt tegen de BBC dat het delen van inloggegevens ‘zowel in het civiel recht als in het strafrecht strafbaar is’. Doordat gebruikers de voorwaarden van de videodiensten overtreden zouden ze door de bedrijven aangeklaagd kunnen worden. De bedrijven kunnen dan een schadevergoeding eisen.

Vooralsnog geen rechtszaken
Tot nu toe heeft geen streamingdienst hierover rechtszaken aangespannen tegen abonnees. Ook via het strafrecht is er geen zaak over gevoerd.

Het Britse Openbaar Ministerie zegt dit soort zaken per geval te bekijken en wijst erop dat er eerst een politieonderzoek moet plaatsvinden. Volgens de BBC zijn er ‘geen aanwijzingen dat Britse politiediensten een onderzoek zouden openen’ voor zo’n overtreding. In Nederland valt het niet onder het strafrecht, maar zou een streamingdienst in een civiele zaak wel een schadevergoeding kunnen eisen.

Netflix komt met toeslag bij delen login
Netflix gaat binnenkort wel strenger gaat controleren op het delen van logins met mensen buiten het huishouden. Netflix brengt daar vanaf begin 2023 maandelijks extra bedrag voor in rekening. Die nieuwe toeslag heeft Netflix de afgelopen maanden al getest in vijf Latijns-Amerikaanse landen, waar het 3 dollar extra per maand kostte. In het eerste kwartaal van 2023 wordt het wereldwijd ingevoerd.

Netflix-gebruikers kunnen één locatie als hun thuisadres aanwijzen. Tijdens het reizen kunnen ze de dienst onbeperkt gebruiken op apparaten als smartphones, tablets en laptops. Netflix zegt onder andere IP-adressen, apparaat-ID’s en account-activiteit van apparaten te gebruiken om vast te stellen of logins worden gedeeld met mensen buiten het huishouden. Bron: Bright.nl

Of je nu je account deelt of niet: Netflix kijk je natuurlijk het beste op je nieuwe Smart TV van TV outlet!

Je hebt nu al een nieuwe TV vanaf slechts €8 per maand, waar wacht je nog op?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze klanten
beoordelen ons
Goed
5 / 5