7 films die je moet kijken als je van Tenet genoot Reageren

1. Looper

We beginnen direct met de allerbeste film uit de lijst: Looper. Deze sci-fi-crime-thriller, geregisseerd door Rian Johnson (Star Wars: The Last Jedi), is wat duidelijker in zijn tijds-element dan Tenet. We hebben het hier namelijk over full-on timetravelLooper speelt zich af in een wereld waarin de maffia slachtoffers naar het verleden stuurt zodat hitman Joe (Joseph Gordon-Levitt) ‘m kan killen, totdat hij plotseling wordt geconfronteerd met zijn oude versie (Bruce Willis). Minstens zo strak en spectaculair als Tenet, een stuk persoonlijker en bovenal: véél beter te volgen.

2. Memento

We hadden natuurlijk ook Interstellar of Inception kunnen nemen. Nolan-films die ook een soort gedachte-experimenten zijn. Toch gaan we voor Memento. Die sluit wel mooi aan bij Tenet in de manier waarop ‘ie met tijd speelt. In deze meesterlijke thriller gaat een verzekeringsagent met geheugenverlies (Guy Pearce) op zoek naar de moordenaar van zijn vrouw. Maar, nu komt ‘ie: de gebeurtenissen worden in omgekeerde volgorde getoond.

3. Avengers: Endgame

Ja, deze ligt natuurlijk voor de hand! Avengers: Endgame is misschien wel meest epische film van de laatste 10 jaar en hangt aan elkaar van het tijdreizen. Daarnaast kan iemand met de Time Stone gebeurtenissen ook terug-benden, zoals in Tenet ook gebeurt. Zoals je merkt zoeken we excuses om Endgame in deze lijst op te nemen, maar als je er even bij stilstaat, heeft ‘ie best veel gemeen met Nolans film. De beschaving van de mensheid hangt aan een zijden draadje, er zit een duidelijk tijdselement in en qua gewichtigheid komen de twee films ook aardig bij elkaar in de buurt.

4. Edge of Tomorrow 

Deze moderne actie-knaller met Groundhog Day-concept mag echt niet ontbreken. Op papier klinkt een hele fucking dag terugdraaien (steeds maar weer) veel ingewikkelder dan een kogel terug je pistool in schieten, maar Edge of Tomorrow flikt het en voelt veel ‘simpeler’ dan Tenet. Daarnaast zijn de actiescènes – met Tom Cruise en Emily Blunt die het in superpakken opnemen tegen aliens – een stuk beter en explosiever. Ook het menselijke aspect komt in deze film veel beter naar voren.

5. The Adjustment Bureau

Een geheime organisatie die tijd kan manipuleren. Hmm. Ja, inderdaad: klinkt bekend. In The Adjustment Bureau neemt Matt Damons personage het tegen deze gelijknamige schimmige groep op wanneer hij van zijn gebaande pad wijkt door verliefd te worden op Emily Blunts personage. Dat stond niet in de planning van ‘De Voorzitter’. Tenet en The Adjustment Bureau zijn zeer vergelijkbaar vanwege mysterieuze, zeer krachtige ‘hoge machten’.

6. Minority Report

Vergeet Tenet, ontmoet ‘PreCrime’: een speciale politie-unit die moordenaars oppakt nog vóór ze de daadwerkelijke moord hebben gepleegd. Deze unit haalt die info uit drie ‘precogs’ (helderzienden). Die krijgen flitsen van de toekomst te zien. Tom Cruises agent John Anderton is een beetje vergelijkbaar met Tenets John David Washington. De twee zijn allebei genoodzaakt om het heft in eigen hand te nemen in de strijd tegen een – daar heb je ‘m weer – hogere macht.

7. Source Code

Tot slot: Source Code met Jake Gyllenhaal! In deze razendsnelle mystery-thriller beleeft een legerkapitein (Gyllenhaal) steeds dezelfde acht minuten in een trein die keer op keer tot ontploffing komt door een explosie. Hij blijkt deel uit te maken van een high tech-systeem (de Source Code) waarmee hij dit moment steeds weer opnieuw kan beleven – in het lichaam van een ander – zodat hij erachter komt wélke passagier de boel opblaast. Heeft veel raakvlakken met Tenet, zoals: een mysterieuze organisatie die niet het achterste van haar tong laat zien, veel wetenschappelijke mumbo-jumbo en een concept dat je misschien niet helemaal snapt. Maar dat zit een fantastische kijkervaring niet in de weg!

Deze films bekijk je natuurlijk het beste op je nieuwe TV van TV Outlet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze klanten
beoordelen ons
Goed
5 / 5