De verkoop van 8K-tv’s kan effectief worden verboden in Europa als de bijgewerkte energie-efficiรซntie-index (EEI) van de EU in maart 2023 van kracht wordt.
De Europese Unie heeft in maart 2021 voor het laatst haar Energielabel geรผpdatet , waardoor veel tv-modellen zijn verplaatst naar de laagste energieklasse (G). – onze uitleg over deze papieren werkelijkheid vind je hier (klik)
Op 1 maart 2023 worden aan alle nieuw geproduceerde tv’s nog strengere eisen gesteld, waaronder een lager maximumniveau voor stroomverbruik. Volgs Marek Maciejewski, Product Development Director voor TCL Europe, zou dit wel eens het einde kunnen beteken van 8K TV’s in Europa.
Vertegenwoordigers van Samsung Electronics denken dat het mogelijk is om 8K-tv’s alsnog aan de nieuwe regelgeving te laten voldoen, maar het zal niet gemakkelijk zijn. Hoe dan ook, het is slecht nieuws voor 8K-tv’s, aangezien de regelgeving tv-makers zal dwingen compromissen te sluiten.
De limieten voor het stroomverbruik op 8K-tv’s (en op microLED’s gebaseerde schermen) ) zijn zo laag ingesteld dat het een hele uitdaging, dan wel vrijwel onmogelijk wordt om 8K TV’s uit te brengen in Europa.
Geen tijd te verliezen dus: bestel je eigen 8K TV vandaag nog!
Vereisten voor maart 2023
Tegenwoordig mogen OLED-tv’s iets meer stroom verbruiken dan lcd-tv’s (“LED", “QLED", “miniLED" enz.), daarom kunnen ze in Europa worden verkocht. Vanaf 1 maart 2023 zijn er echter geen uitzonderingen meer voor weergavetechnologie of 8K-tv’s.
EU-energielabels voor bestaande 4K- en 8K-tv’s bieden enige context over waarom het zo moeilijk zal zijn voor 8K-tv’s, zowel LCD als OLED, om hieraan te voldoen. Standaard 4K lcd-tv’s en 4K OLED-tv’s zouden zonder wijzigingen moeten doorgaan, maar sommige high-end 4K lcd-tv’s met geavanceerde zone-dimming kunnen ook in de problemen komen.
De vereisten hebben betrekking op de standaard beeldmodus waarmee een tv wordt geleverd. Tv’s kunnen nog steeds andere beeldmodi bieden die meer stroom verbruiken, zoals handmatige selecties die een waarschuwing op het scherm moeten weergeven om de gebruiker bewust te maken van het verhoogde energieverbruik.
De EU heeft een herziening van de energie-efficiรซntie-index (EEI) van 2023 gepland voor eind 2022, dus het valt nog te bezien of er vรณรณr maart 2023 iets verandert. De EU-wetgeving inzake energie-etikettering en ecologisch ontwerp is ontworpen “om de minst presterende producten uit de markt te weren", zei de Europese Commissie in 2021.
Een hoop onnodige betutteling als je het ons vraagt…