Van elk raam in huis een TV maken? Het kan! Reageren

Althans… als het aan het Innovatieve bedrijf Nanosys ligt.

Op de CES 2023 (Consumer Electronics Show) hield het vrij onbekende, maar toch zeer grote Nanosys een “top-secret" demonstratie voor haar nieuwste werk aan elektroluminescente quantum dots – volgens henzelf de nieuwste displaytechnologie en echte opvolger van LED.

Wat zijn Quantum Dots?
Quantum Dots, die als uiterst efficiënt worden beschouwd omdat ze bijna al het licht uitzenden dat ze absorberen, produceren licht wanneer er energie wordt toegevoerd en geven verschillende kleuren af, afhankelijk van hun grootte. Beeldschermfabrikanten gebruiken momenteel alleen rode, blauwe en groene kwantumstippen, maar andere kleuren zijn ook mogelijk.

Quantum Dots in de praktijk
Quantum Dots vormen reeds de “Q" in QLED en “QD" in QD-OLED-schermen. Tot dusver hebben deze fotoluminescente kwantumdots, die energie uit licht ontvangen, slechts de tweede plaats ingenomen ten opzichte van de meer bekende beeldschermtechnologieën zoals LED en OLED.

De elektroluminescente kwantumdotschermen van Nanosys zouden alleen kwantumdots gebruiken die door elektriciteit worden aangedreven. Ze zouden het energieverbruik en de productiekosten aanzienlijk kunnen verminderen, terwijl ze minstens de beeldkwaliteit en helderheid van QD-OLED zouden kunnen evenaren.

Het CES-prototype was slechts een scherm van zes inch dat aan een complexe reeks draden was bevestigd, maar elektroluminescente quantum dot-schermen zouden kunnen worden opgeschaald tot elke denkbare grootte. Fabrikanten zouden ze kunnen gebruiken voor (Mega)tv’s, smartphone-schermen, VR-headsets en meer.

Elk oppervlak wordt een scherm
Bovendien zouden de efficiëntie en de lage kostprijs van elektroluminescente kwantumdots ze bruikbaar kunnen maken voor een grote verscheidenheid aan oppervlakken die normaal geen schermen bevatten. Nanosys denkt dat de technologie augmented reality aanzienlijk kan bevorderen door te werken met transparante objecten. Dit zou dus betekenen dat je elk raam in je huis zou kunnen omtoveren tot een scherm!

Tijdens de presentatie gaf men echter toe dat direct-view elektroluminescente quantum dot displays waarschijnlijk nog enkele jaren op zich laten wachten. De snelheid waarmee de nieuwe schermen op de markt komen zal afhangen van welke merken bereid zijn de technologie als eerste toe te passen.

Geen zin om jaren te wachten?

Bestel dan vandaag nog je nieuwe Smart TV bij TV Outlet!

Je hebt nu al een nieuwe TV vanaf slechts €8 per maand…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze klanten
beoordelen ons
Goed
5 / 5