Wat is 8K? En is het al de moeite waard?! Reageren

Wat is 8K-resolutie? Je hebt de term mogelijk al vaker voorbij zien komen. Deze beeldschermtechnologie biedt vier keer meer pixels dan een 4K-display.

Bekende tv merken zoals Samsung en LG proberen de resolutie naar de mainstream-markt te brengen. Is het echter de hype wel waard?

De laatste tijd verschijnen er steeds meer nieuwe 8K-tv’s. Het aantal 8K-modellen is afgelopen jaar zelfs verdrievoudigd.

Meestal zie je 8K in combinatie met andere premium-functies en technologieën. De resolutie is vaak terug te vinden in QLED-panelen in nieuwe Samsung-tv’s en in sommige gevallen zelfs in OLED-displays. De prijzen van een 8K-scherm worden ook steeds lager.

Wat is 8K?

8K is een benaming voor de resolutie van een beeldscherm. De resolutie van een 8K-scherm is 7.680 bij 4.320 pixels. In totaal heeft een dergelijk display dus 33.177.600 pixels, 4 keer meer dan je vindt in een 4K-display.

Op een 65 inch scherm zijn de pixels zelfs zo klein dat je ze niet eens kunt zien. Daarom zijn 8K-tv’s vaak veel groter.

Waarom heet het 8K?

Een 8K-display is ongeveer 8.000 pixels breed. 4K dankt zijn naam aan dezelfde reden, dus 8K is een logische naam voor de opvolger. De specificatie valt onder de term ‘Ultra HD’, daarom gebruiken sommige bedrijven ‘Ultra HD 8K’ als naam voor de resolutie. Het formaat werd uitgevonden door NHK, de publieke omroep van Japan. In 2012 werd de resolutie omgedoopt naar ‘8K Super Hi-Vision’ door de omroep.

Zijn er verschillende soorten 8K?

De standaard van 8K wordt onderhouden door de 8K Association, een groep van bedrijven die de productie en ontwikkeling van 8K ondersteunt. Tv-makers Samsung en Panasonic zijn onderdeel van deze groep. Volgens de 8K Association moet een 8K-tv de juiste resolutie hebben, ondersteuning voor HDMI 2.1 en een minimum van 600 nits helderheid. Alleen dan is een tv echt een 8K-tv.

Welke 8K-tv’s zijn er al op de markt?

In 2021 kwam 8K echt van de grond. Verschillende fabrikanten zijn met de resolutie aan de slag gegaan. De QN900A, QN800A en QN700A van Samsung ondersteunen allemaal 8K. Daarnaast heeft LG enkele tv’s die naast 8K ook Mini-LED-technologie gebruiken.

Het gaat echter wat kosten om een 8K-tv in huis te halen. De prijs is afhankelijk van het formaat en de features, maar je bent snel meer dan 3.000 euro kwijt.

Heb ik HDMI 2.1 nodig voor 8K?

Als je van plan bent 8K-content te kijken via een Blu-ray-speler of console op 60Hz, dan ja.

Echter zijn er nog vrijwel geen games of Blu-rays die 8K ondersteunen, dus het maximale wordt nog niet uit de HDMI-standaard gehaald. Echter is HDMI 2.1 ook noodzakelijk voor 4K-content op 120Hz, dus het is zeker niet overbodig. Daarnaast ziet de 8K Association HDMI 2.1 als harde eis voor 8K-tv’s. De kabelstandaard zal is binnenkort niet meer weg te denken.

Hoe werkt gaming in 8K?

Door de komst van de Xbox Series X en de PS5 is er steeds meer vraag naar 8K-gaming. De HDMI 2.1-poorten op de consoles staan namelijk 8K/60Hz toe.

Echter zal het nog even duren voordat 8K-gaming van de grond komt, aangezien gaming in 4K al redelijk zeldzaam is. Zo gebruikt de Xbox Series S gebruik van upscaling om 4K te bereiken en de Nintendo Switch komt niet eens in de buurt van deze resolutie.

8K is ook niet zozeer het einddoel van gaming. Mogelijk wordt eerst de overstap gemaakt naar een hogere verversingssnelheid, zoals 120Hz, om een hogere fps toe te staan.

Komt er meer 8K-content?

Een groot kritiekpunt voor 8K is het gebrek aan films en series in deze resolutie. Er is weinig tot geen content beschikbaar, dus je bent afhankelijk van upscaling, een techniek waarbij HD en 4K-content omhoog wordt geschaald naar 8K door middel van AI.

Echter komt de overstap langzamerhand op gang. Verschillende Hollywood-films worden al opgenomen in 8K en met de komst van 8K-tv’s is het een kwestie van tijd voordat er films en series in 8K worden uitgebracht. Daarnaast is Samsung partnerschappen aangegaan met verschillende Europese streamingdiensten om 8K HDR-content op de platformen te krijgen.

Opzoek naar een betaalbare 8K TV? Wij hebben ze!

Je hebt nu al een 8K TV vanaf €75 per maand…

Of ben je opzoek naar een scherp geprijsde 4K Smart TV?
Wij hebben hem!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze klanten
beoordelen ons
Goed
5 / 5