Ben je ziek? Ga dan lekker wat Fastfood naar binnen werken! Reageren

Eindelijk een keer goed nieuws! Het heeft helemaal niks met TV te maken maar het nieuws is TE goed om niet met jullie te delen.

Wanneer je ziek bent, probeer je meestal vooral een sinaasappeltje of salade naar binnen te krijgen, om maar vitamientjes te tanken. Misschien klinkt het gek, maar het is soms juist beter om die salade even te laten staan, en een dikke burger naar binnen te werken. Maar het is niet zo gek als we denken, zo legt professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universiteit Brussel uit in een aflevering van de 'Universiteit van Vlaanderen'. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’.

Ondervoeding

Het Nederlandse Voedingscentrum schrijft: ‘Ondervoeding ontstaat als iemand langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt dan nodig is om gezond te blijven’. Wie al ziek is en daarmee tijdelijk niet in staat om bepaalde voeding op te nemen, wordt zo dus mogelijk nog zieker. Volgens De Waele is “malnutritie een vorm van ondervoeding, die inhoudt dat we selectief bepaalde voedingsstoffen opnemen en andere links laten liggen. We bouwen tekorten op". “Bij ziekte treedt vaak koorts op, of zijn er ontstekingen, waardoor de stofwisseling verandert. Als je ziek bent, is het daarom belangrijk om anders te eten."

Tekort aan energie

Het Voedingscentrum weet vervolgens 'dat iemand bij ondervoeding een tekort heeft aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen’. En volgens De Waele valt er een onderscheid te maken tussen gezonde voeding in een preventieve fase en bij een ziektegeval. Wie die redenatie volgt, kan dus concluderen dat een hamburger met kaas – eten dat vetten, suikers en eiwitten bevat – gezonder kan zijn dan een salade met tomaat. 

Behoefte vullen

Verder geeft De Waele aan: “Als je gezond bent, heb je per dag gemiddeld zo'n 20 à 25 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht nodig. Wanneer je ziek bent, stijgt dat naar 30 kilocalorieën of 1,3 à 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor iemand die 66 kilo weegt, komt dat neer op 86 gram eiwitten per dag. Het is dus veel moeilijker je behoefte als je ziek bent te vullen met een salade dan met fastfood." Dat een hamburger meer calorieën, eiwitten en vetten bevat dan een droog beschuitje mag duidelijk zijn. “Maak het jezelf gemakkelijk en kies tijdens een periode van ziekte voor dingen die je graag eet."

Helpt Fastfood toch niet om sneller beter te worden? Dan kun je maar beter een mooie grote Smart TV voor je neus hebben! Scoor hem vandaag nog met tot 50% korting!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze klanten
beoordelen ons
Goed
5 / 5