Samsung 2022 4K QLED Smart TV 65Q83B review Reageren

Dit toestel bewijst dat Samsung kwaliteit hoeft niet duur te zijn.

Onze inkoper Miguel heeft het toestel recent zelf in huis gehaald en hij is erg enthousiast. Zijn bevindingen vind je in deze uitgebreide productreview: have fun!

Het design

Qua design zie je tegenwoordig niet veel significante verschillen tussen de goedkopere en duurdere toestellen van Samsung. Hun High-End NEO-Qleds aan de bovenkant van de prijsschaal hebben invloedrijke ontwerpelementen, maar tv’s in het midden- tot het hoge segment van het budgetbereik hebben allemaal een zeer vergelijkbaar design & opties.

De achterkant van de Samsung Q83B is gemaakt van plastic en ziet er relatief eenvoudig uit, maar wordt afgewerkt met hoogwaardige materialen. De ingangen aan de achterkant zijn verzonken, waardoor het makkelijker is om de tv aan de muur te bevestigen. een significant verschil tussen deze en goedkopere modellen is dat alle ingangen verzonken zijn; de q60a had een paar verzonken poorten die mogelijk de wandmontage zouden kunnen verstoren; bij de samsung q83b is dit niet het geval.

De standaard is van metaal, zit in het midden van de tv en is breed en stabiel. het is een zwaar monster, maar ik vind het geweldig omdat het veel steun biedt. Omdat het een in het midden gemonteerde standaard is, kunt u kleinere tv-standaards gebruiken die mogelijk niet passen op standaards die aan de uiteinden van de tv worden geplaatst, zoals bij de poten links en rechts op de q60a.

De voorkant van de Samsung q83b is elegant en heeft slanke randen. Slanke en dunne randen zijn niet langer het domein van de veel duurdere tv’s!

De afstandsbediening

Samsung verdient lof voor zijn nieuwe zonnecel-afstandsbediening, en degene die bij de Samsung q83b wordt geleverd, is een recentere versie, model tm2280e. De lay-out van de afstandsbediening blijft hetzelfde als in eerdere versies. de zonnecel-afstandsbediening gebruikt geen batterijen, wordt gevoed via een zonnepaneel aan de achterkant en heeft een usb-c oplaadpoort. Het zonnepaneel kan binnenverlichting gebruiken om op te laden en maakt ook gebruik van zonlicht. Als je hem om wat voor reden dan ook te lang in het donker laat staan, kun je hem altijd opladen met de usb-c-poort.

Het beeldscherm

4K-schermen zijn uiteraard de norm. Zelfs goedkopere Samsung-tv’s hebben 4k-schermen. Maar lang niet alle 4k-schermen zijn hetzelfde. Er zijn vele verschillen, zoals de array van achtergrondverlichting en de kleurwetenschap die in de tv is geïmplementeerd. Er zijn ook de kosten van de hardware om te overwegen. TV’s die minder kosten, gebruiken componenten die geschikt zijn voor 4k, maar zijn niet altijd van de hoogste kwaliteit. het verschil is merkbaar tussen de goedkopere q60a en deze duurdere Samsung q83b.

Het paneel in deze TV is Samsung’s qled, direct full array panel. Minder lichtlekkage maakt plaats voor details die zich openbaren, terwijl de gerichte achtergrondverlichting zorgt voor contrast dat de scène als het ware naar de kijker duwt.

Zoals bijna alles, zal de beeldkwaliteit subjectief zijn. er zullen fanboys van qled zijn, terwijl er evenveel, zo niet meer, haters zijn van de qled-technologie van Samsung. ik heb alleen maar goede ervaringen met qled-panelen, en de Samsung q83b stelde zeker niet teleur!

De q83b loopt nog steeds achter op zoiets als de qn800a, maar dat is te verwachten, gezien de technische en prijsverschillen. door de q83b naast de q60a te plaatsen en er dubbele beelden op af te spelen, zie je een verschil in helderheid, contrast en kleur. bovendien blaast de q83b budget-tv’s weg, zoals sommige verkocht door vizio, tcl en zelfs de budgetmodellen van Samsung zelf.

Zwartwaardes & kleuren
De zwartwaarden zijn veel dieper dan wat je op de q60a ziet, maar nog steeds niet zo indrukwekkend als de High-End neo-qled-tv’s. Sommige oled-tv’s hebben misschien betere zwarttinten, maar Samsung sluit die kloof snel. Quantum hdr is een manier waarop Samsung diepere zwarttinten heeft kunnen bereiken. Met quantum hdr op de Samsung q83b kun je het contrast en de schittering ervaren die details geeft die zich kunnen meten met OLED.

De kleuren zijn alles wat we van Samsung gewend zijn, levendig, maar je kunt het terugtrekken naar een meer neutraal kleurenpalet als je in beeldinstellingen duikt. In de filmmaker-modus en andere vooraf ingestelde modi kunt u kiezen hoe u uw inhoud bekijkt.

Samsung heeft ook slimme kalibratie ingebouwd in de Samsung q83b. hiermee kun je de camera op je smartphone gebruiken om het display te kalibreren. meestal vond ik de kalibratie acceptabel, maar met deze optie kunt u snel wisselen tussen kalibratie settings.

over het algemeen is het Samsung q83b-scherm een ​​stuk beter dan zijn meer budgetgerichte tv’s en bevindt het zich net onder de High-End van het bedrijf. Het display is helder, heeft uitstekende zwartwaarden, levendige kleuren, geen bloei of lichtuitloop en geen tekenen van inbranden.

Gebruiksgemak

Instellen is een fluitje van een cent en kan worden gedaan via de zonnecel-afstandsbediening of smartphone met de samsung smartthings-app. Smartthings werkt op ios en android, maar lijkt meer naadloos op een echte Samsung mobiele telefoon. (uiteraard…)

Wanneer u op de aan / uit-knop op de afstandsbediening drukt, wordt de afstandsbediening gekoppeld aan de tv en bent u klaar om de instructies op het scherm te volgen.

De set-up is vrij eenvoudig en standaard. Ik raad aan om je aan te melden voor een Samsung-account en je tv aan je account te koppelen. Het maakt sommige dingen toegankelijker, maar het is vereist.

Zodra je de installatie hebt voltooid, is het downloaden van je favoriete streaming-apps en inloggen een kwestie van ze te downloaden. als je een Samsung-account hebt en een Samsung-tv vervangt, kun je de nieuwe tv herstellen vanaf een back-up van je vorige tv.

Over het algemeen is de installatie super eenvoudig en Samsung leidt je er zelfs stap voor stap doorheen.

Software

De Samsung q83b zit ook boordevol functies die u kunt waarderen. Je zult nog steeds ‘goodies’ vinden zoals ambient-modus, ultrawide gameview, gamebar, objecttracking-geluid, echte diepteverbeteraar en dolby-atmos.

Ambient-modus is hetzelfde als het was en stelt je in staat om je tv aan te laten en illustraties, foto’s en andere ‘kunstwerken’ weer te geven. De tv gaat naar een lage energiestand en geeft je omgevingsinhoud zwak genoeg weer om het te zien.

Gaming opties

Gameview en gamebar zijn vooral handig voor gamers. Je kunt je weergave uitbreiden met meerdere beeldverhoudingen van 21:9 tot 32:9 met super ultrawide gameview. Game-instellingen pas je snel aan met een menu op het scherm waarmee je input lag, fps, hdr, draadloze headset-instellingen en meer kunt aanpassen via een gemakkelijk toegankelijke gamebalk.

Gaming hub is nieuw dit jaar. Met gaming-hub kun je xbox-cloudgamegames, stadiongames en verschillende andere spelen zonder dat je een console nodig hebt. het is een leuke functie en je kunt je xbox-afstandsbediening koppelen aan de tv om games te spelen.

Smart Hub
De eyecomfort-modus past het beeld aan het tijdstip van de dag aan en blokkeert blauw licht dat uw slaap zou kunnen beïnvloeden. Met de ingebouwde universele gids kunt u uw favoriete films en tv-programma’s allemaal op één plek vinden, met een eenvoudige gids op het scherm die aanbevelingen op maat biedt voor het verkennen van nieuwe inhoud. Je krijgt ook Samsung tv plus, dat jaar na jaar groeit en gratis is op je Samsung TV.

Je krijgt ook Samsung Health die tal van gratis trainingsinhoud biedt om je thuis in beweging te houden. Ook kun je bixby-, alexa- of google-assistent instellen als je een digitale assistent wilt gebruiken. hiermee bedien je de tv met je stem.

Multi view

De samsung q83b wordt ook geleverd met multi-view, waarmee je je smartphone op de tv kunt aansluiten en er een exemplaar van kunt laten draaien terwijl je tv kijkt. Ik heb nooit de noodzaak begrepen om dit te doen, maar ik veronderstel dat er mensen zijn die dat wel willen.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit op dit niveau van Samsung-tv is enorm verbeterd ten opzichte van zoiets als de q60a. de samsung q83b geeft je objecttracking-geluid, spacefit en q-symphony-geluid.

Geluid bij het volgen van objecten: geniet van rijk 3D-geluid dat meebeweegt met de actie op het scherm. Objecttracking-geluid past de audio aan om de beweging te volgen, terwijl dolby atmos je omhult met bioscoopachtig surround-geluid – uit strategisch geplaatste luidsprekers achter het scherm.

Q-symphony sound ondersteuning
Omring jezelf met het geluid van je tv en soundbar die in harmonie samenwerken. met q-symphony werken je tv-speakers en soundbar uit de q-serie als één geheel. samen kunnen ze alle kanalen optimaliseren om u een meesterlijk georkestreerde geluidservaring te bieden.

Ik heb de q80b gekoppeld aan de samsung hw-s810B (deze vind je hier) en bereikte q-symphony-geluid met spacefit, dit bood direct dezelfde ervaring als bij de duurste Samsung-tv-opstelling! De luidsprekers op de tv zelf zijn al uitstekend; ze zijn nog steeds dunner dan wanneer je een soundbar zou toevoegen, maar nog steeds geweldig.

Prestaties/snelheid

Ik heb absoluut geen klachten over de prestaties van het toestel. De tv draait op Samsung’s Tizen-software en Samsung’s kwantumprocessor 4k. De goedkopere Samsung-tv’s, zoals de q60a, gebruiken de lite-versie van de processor, dus de q83b is een forse upgrade.

Deze tv doet ook aan AI-4k upscaling, wat altijd uitstekend is geweest. Het werkt op de achtergrond en je besteedt er niet veel aandacht aan tijdens het tv-kijken.

Gameprestaties tijdens het spelen van games van mijn xbox one x en xbox cloud gaming waren uitstekend. Ik zag geen gevallen frames of vertraging, en de verversingssnelheid van 120 Hz was een lust om te zien.

Prijs/kwaliteit verhouding

De 2022 65-inch 4k Samsung q83b qled-tv heeft een adviesprijs van €1499. 

Bij TV Outlet kost hij nu slechts €1149 of €53 per maand! KLIK HIER

Conclusie

  • Het 4k qled-scherm is kleurrijk, helder en consistent
  • Samsung maakt het instellen een fluitje van een cent via de afstandsbediening of smartphone-app
  • Samsung’s gebruikersinterface is nog steeds een van de beste
  • Prijs is toegankelijk en op het moment van deze beoordeling is deze in de uitverkoop
  • Deze grotere en robuustere stand Dolby atmos en geluid voor het volgen van objecten

Samsung maakt enkele van de beste High END-tv’s op de markt, maar denk niet dat dezelfde kwaliteit en zorg niet in het meer budgetvriendelijke aanbod zit. de q83b is het bewijs dat je die high-end kwaliteit van Samsung kunt krijgen voor een portemonneevriendelijke prijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *