Waarom Max verstappen bijna de GP van Spanje gemist had… Reageren

De Grand Prix van Spanje kende behoorlijk wat drama. Zevenvoudig F1-wereldkampioen Hamilton kwam na een paar seconden al in botsing met de Haas van Kevin Magnussen. Nadat hij vanaf poleposition was gestart, verloor Charles Leclerc in ronde 27 de macht in zijn Ferrari, waardoor Hamiltons teamgenoot George Russell de leiding nam in de race. Sergio Perez en zijn Red Bull haalden Russell in ronde 31 in, en Max Verstappen haalde Perez in om de leiding te nemen in ronde 49. Beide Red Bull-racers keken nooit achterom en pakten de eerste en tweede plaats, terwijl Mercedes-Benz naar huis ging met enkele cruciale punten dankzij George Russel op de derde plaats.

Verstappen’s Red Bull had voor de race te maken met DRS-problemen en dezelfde problemen zouden de auto teisteren in ronde 14. Als de DRS-problemen aanhielden, zou Verstappen moeite hebben gehad om de race te leiden, maar hij miste de Spaanse Grand Prix bijna helemaal om een ​​​​geheel andere reden…

BARCELONA, SPAIN – MAY 22: Sergio Perez of Mexico and Red Bull Racing leads Max Verstappen of Red Bull Racing and The Netherlands during the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on May 22, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202205220790 // Usage for editorial use only //

Problemen met brandstoftemperatuur
In een rapport van Autosport staat dat Verstappen de laatste coureur was die op de grid stond voordat de pitlanen om 14.30 uur werden gesloten, zoals voorgeschreven door de FIA. Verstappen verliet de Red Bull-garage slechts enkele seconden nadat Red Bull-zusterteam Alpha Tauri en coureur Pierre Gasly naar de baan gingen.

Red Bull zei aanvankelijk dat de vertraging te wijten was aan DRS-problemen in de auto, wat waarschijnlijk de aanhoudende problemen met Vertappen’s DRS in het begin van de race verklaart. Het DRS of Drag Reduction System is een beweegbare flap op de achtervleugel van een F1-auto. Het openen van de klep vermindert de luchtweerstand en geeft het voertuig snellere acceleratiecijfers en een hogere topsnelheid.

Psst… elke week op de hoogte blijven van het laatste race & TV nieuws en ook nog eens €10 korting score op je nieuwe Smart TV? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief!

Volgens artikel 6 van de technische reglementen van de FIA ​​voor 2022 mag de brandstof in de tank van de auto tijdens de racedag niet hoger zijn dan tien graden Celsius onder de officiële omgevingstemperatuur.

Volgens artikel 6.4.2 over tanken: “Geen brandstof die bedoeld is voor onmiddellijk gebruik in een auto, mag meer dan tien graden Celsius onder de omgevingstemperatuur zijn. Bij het beoordelen van de naleving zal de omgevingstemperatuur een uur lang worden geregistreerd door de door de FIA ​​aangestelde weerdienstverlener vóór elke oefensessie of twee uur voor de race. Deze informatie wordt ook weergegeven op de timingmonitors. “

Verder voegt de regel toe: “De temperatuur van brandstof die bedoeld is voor gebruik in een auto moet worden gemeten via een door de FIA ​​goedgekeurde en verzegelde sensor."

Too cool for comfort
Autosport voegt er verder aan toe dat de brandstoftemperatuur in de twee Red Bull-auto’s niet voldeed aan de voorgeschreven waarde toen de pitlane 40 minuten voor de Spaanse Grand Prix openging.

De FIA ​​specificeerd een minimale brandstoftemperatuur van 18 graden voor de eerste vijf races van het F1-seizoen 2022, wat ook betekent dat een omgevingstemperatuur van 28 graden wordt voorgeschreven voor de Grand Prix-races in Bahrein, Jeddah, Melbourne, Imola en Miami.

Maar voor Barcelona stelde de FIA ​​een officiële omgevingstemperatuur van 35 graden voor. Volgens de FIA-regels mag de brandstof in Barcelona niet koeler zijn dan 25 graden.

Pssst… ben je het commentaar van Viaplay zat? Zo kun je weer genieten van het commentaar van Olav Mol! (klik hier)

Redbull zat wellicht fout

Planet F1 beweert dat de FIA ​​Red Bull ervan verdacht het gas voor beide RB18-raceauto’s af te koelen in het bloedhete Barcelona, ​​wat betekende dat het team het gas op temperatuur moest brengen voordat de voertuigen de garage konden verlaten. Alles wat kouder is, is dichter en is beter voor de prestaties en het bereik, en koudere brandstof geeft bestuurders een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere auto’s die met warmer gas rijden.

Max Verstappen en teamgenoot Sergio Perez moesten acht seconden voordat de pitlane om 14.30 uur sloot de pits verlaten. De Spaanse Grand Prix zou anders zijn afgelopen als Red Bull niet had voldaan aan de brandstoftemperatuurnormen van de FIA, aangezien Verstappen en Perez in de pitlane zouden zijn begonnen als ze hun brandstof niet hadden kunnen “verwarmen".

Hetzelfde incident deed zich voor tijdens de Grand Prix van Miami in 2022, toen Aston Martin’s Sebastian Vettel en Lance Stroll aan de race begonnen vanuit de pitlane.

Rivaliserende teams vermoedden dat Verstappen de race begon met koudere brandstof, maar de FIA ​​zei dat de auto zich binnen de wettelijke brandstoftemperatuur bevond na het verlaten van de garage via live monitoring.

Tot zover weer een nieuw deel uit de soap die F1 heet.

Weet je wat sowieso veel lager is dan normaal?

De prijzen van onze Smart TV’s!

Verwen jezelf met een nieuwe Smart TV vanaf slechts €8,- per maand en kijk alle F1 races als een echte kampioen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *